Trigedasleng jest to język, którym posługują się Ziemianie. Oto krótki przewodnik, co jak brzmi w tym języku. Oczywiście nie wymagamy, żeby osoby posiadające postacie w grupie The Grounders posługiwały się w swoich postach tym językiem, gdyż dodane to jest w ramach ciekawostki. Chętni rzecz jasna mogą używać niektórych wyrażeń, żeby ubarwić swoje posty i bardziej wczuć się w postać, jednak w żaden sposób nie będzie to egzekwowane!
Z serialu najbardziej znane są dwa zdania: jedno używane do pożegnania poległego wojownika, a drugie będące jednym z praw Ziemian. Yu gonplei ste odon. oznacza "Twoja walka się zakończyła" (angielskie: "Your fight is over."). Ziemianie używają tego zdania do żegnania swoich umierających, albo już martwych wojowników. Często tym słowom towarzyszy odcięcie warkocza poległemu. Jus drein jus daun! można przetłumaczyć jako "Krew domaga się krwi!", "Krew za krew!" (angielskie "Blood demands blood!"). Jest to wyrażenie, będące jednym z praw, zwyczajów Ziemian, według którego każda popełniona zbrodnia, każda przelana krew, musi zostać pomszczona, a każdy kto się tego dopuścił musi zapłacić cenę swoje życia za swoje uczynki.
Inne wyrażenia: Ai laik Okteivia kom Skaikru en ai gaf gouthru klir. - "Jestem Octavia z Ludzi Nieba, szukam bezpiecznego przejścia" (angielskie "I'm Octavia of the Sky People, I seek safe passage").
zaimki
ai - ja ain - moje yu - ty em - on / ona / ono osir - my emo - oni
rzeczowniki
gouthru - przejście fisa - uzdrowiciel ripa - morderca gonplei - walka skai - niebo skaikru - Sky People gona - wojownik gonakru - armia gonasleng - angielski sleng - język heda - dowódca trigedakru - Ziemianie trikova - cienie trimani - las odon - zakończyć, skończyć nowe - nigdy jus - krew sobwe - tunel sanch - lunch sonraun - życie keyron - dusza teina - splecione nodotaim - innym razem
Mebi oso na hit choda op nodotaim - Może spotkamy się ponownie / Może spotkamy się ponownie później (angielskie: May we meet again/Maybe we will meet again later)
honon - więźniowie noma - numer nomon - matka nontu - ojciec swis - nóż goufa - dziecko yuj - siła kwelnes - słabość
przymiotniki
klir - bezpieczny spichen - leżący stelt - ukryty
zaimki wskazujące
daun - że
Daun ste pleni - Wystarczy. (angielskie: that is enough)
disha - to
Ai don fis disha spichen gona op - Wyleczyłem tego leżącego wojownika. (angielskie: "I cured this lying warrior.")
emo - te
kamp raun emo tri - Weź te drzewa. (angielskie: "Take the trees")
spójniki
en - i
przyimki
kom - z
liczby
won - jeden tu - dwa thri - trzy fou - cztery fai - pięć sis - sześć sen - siedem eit - osiem nain - dziewięć ten - dziesięć honet - sto
czasowniki
don - mieć
Ai don fis em op - Uzdrowiłam go.
na - mieć; mieć zamiar
Ai na fis em op - Mam zamiar.
beda - powinien tel - powiedzieć
Ai don tel em bilaik oso ste klir - Powiedziałem mu, że na razie jesteśmy bezpieczni.
sis - pomóc gaf - szukać, potrzebować drag raun - pozostawać w tyle, mieć zaległości shof op - cisza, bądź cicho hod..in - kochać hod op - czekaj, stój zog...raun - atakować masowo hon..op - znaleźć
Ai don hon em op! - Znalazłem go!
lok...op - lokalizować slip daun - upaść
Em slip daun kom skai! - Spadł/upadł z nieba!
sen..in - słyszeć
Ai don sen in chit bilaik ai gaf sen in - Usłyszałem to, co miałem usłyszeć.
jak...op - wziąć kamp raun - iść do; zatrzymać się w pobliżu pul we - odciągnąć breik au - wolny, wybuchnąć, uciec wan op - umrzeć frag...op - zabić kot...op - ciąć chich...op - mówić gonot - odejść choj...op - jeść
przysłówki
pleni - dość den - następnie
popularne wyrażenia
sha - tak no - nie mochof - dziękuję pro - proszę bardzo beja - proszę ba - ale chit - co chon - kto
Chon yu bilaik? - Kim/kto ty jesteś?
Heya albo hei - Halo, Cześć Leidon - dowidzenia Hodnes laik kwelnes. - Miłość jest słabością.
Forum stworzone na podstawie serialu The 100. Styl, ogłoszenie, wszystkie kody oraz grafika znajdujące się na forum zostały stworzone przez administrację.